Sorry – Zoran Drvenkar

2014-10-07 19.44.01Zoran Drvenkars Sorry visar sig vara en thriller med mer djup och mörker än förväntat.

Kris Marrer tröstar en okänd kvinna som dumpats av sin pojkvän. Ber om ursäkt å alla mäns vägnar. Det hjälper, hon blir på bättre humör. Kris lämnar kvinnan där i parken i Berlin. Men han har fått en briljant idé. Be om ursäkt som affärsidé. En agentur som rättar till dina misstag, får den förorättade att känna sig lite bättre samtidigt som du blir förlåten för vad du nu har gjort.

Tillsammans med sina tre vänner, Tamara, Frauke och Wolf, sätter han sin plan i verket och drar igång deras nya karriär. Det dröjer dock inte länge förrän en mördare ringer upp och vill bli förlåten för att ha tagit livet av en kvinna på ett ytterst brutalt sätt. Och inte nog med det, han kräver att agenturen städar upp efter honom och döljer bevisen.

Till vännernas förskräckelse visar det sig att mördaren vet allt om dem. Om deras liv, deras vänner och familjer. De har inget annat val än att göra som han säger.

Zoran Drvenkar har skapat en riktigt originell bok med Sorry. Stilen är annorlunda. Och faller säkert inte alla i smaken. Kapitlen växlar mellan olika personer och berättarperspektiv. Här finns inte bara första- och tredjepersons perspektiv utan även kapitel i andrapersons perspektiv där ett ”du” utför de bestialiska morden. Boken är lite av ett pussel i sin uppbyggnad och jag börjar tidigt tänka att ”det här måste gå ihop på slutet annars kommer jag hata den här boken”. Men det går ihop på slutet. Allt får sin förklaring. Nästan så att det blir lite för perfekt, faktiskt. Fast det kan jag ha överseende med. Det enda jag inte riktigt hängde med på var ”före” kapitlen. Var tvungen att gå tillbaka och läsa dem igen. Visst, man fattar dem när man har hela berättelsen klar för sig, men de var svåra och förvirrande att greppa när man är mitt inne i berättelsen.

Boken var ändå förvånansvärt bra. Hade förväntat mig en ganska lättsmält skräckis, men Sorry visade sig vara både djupare och mörkare än så. Jag har helt klart blivit nyfiken på att kolla in mer av Zoran Drvenkar.

Finns i svensk översättning utgiven av Lind & Co.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s