Upp till ytan

015I Margaret Atwoods Upp till ytan återvänder en kvinna till sitt barndomshem i Kanada för att försöka hitta sin far som har försvunnit. Huset där fadern bodde och där kvinnan (vi får aldrig veta hennes namn) växte upp ligger ödsligt ute i skogen, inte långt från en sjö. Tillsammans med sin pojkvän och deras vänner, ett gift par, börjar de leta efter fadern i omgivningarna. Men de finner sig snart utlämnade i ödsligheten med ingenstans att ta vägen och saker och ting börjar komma upp till ytan.

Upp till ytan är en långsam bok. Det är en ganska typisk Margaret Atwood bok, tycker jag. Detta var en av hennes tidiga böcker och för dem som läst Oryx och Crake eller Syndaflodens år kommer se många likheter, samma teman och diskussioner. Fast denna tidiga Atwood vi möter i Upp till ytan känns mörkare och argare än den senare.

 Ingen Atwood bok har någonsin berört mig så mycket som Den blinde mördaren gjorde. Jag föll handlöst för den boken. Det var den första jag läste av Atwood, för många år sedan nu och boken är fortfarande en av mina favoriter. Jag önskar alltid att jag ska älska hennes andra böcker lika mycket när jag läser dem, men det verkar aldrig bli så. Den blinde mördaren är fortfarande min favorit.

 Även om jag tyckte om Upp till ytan så får jag alltid andra förväntningar på en bok när handlingen låter så spännande på bokens baksida. Inte för att det har överdrivits på baksidan i det här fallet, det är nog snarare mina förväntningar som drar iväg åt ett annat håll när det finns en försvunnen människa, en sjö och en ödslig stuga med i berättelsen. Något som jag däremot tyckte var väldigt intressant med berättelsen var den anti-amerikanism som den namnlöse berättaren uttrycker. Jag får erkänna att jag aldrig har funderat särskilt mycket över hur Kanada ställer sig till Amerika, men jag känner mig lockad att läsa fler kanadensiska författare nu. Så kom gärna med tips på sådana, om ni har!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s