So Much Pretty av Cara Hoffman

somuch”… if you wanted to make a memorial for those women who died in that kind of violence throughout history – which no one does, of course – but if you did you’d be carving names at roughly the same rate as the crimes are being committed. If you wanted a historical monument – you know, one that had casualties, beatings, rapes, disfigurations – you’d need something like the Great Wall of China.”

Den amerikanska småstaden Haeden skakas av den nittonåriga Wendy Whites försvinnande. Sex månader senare hittas Wendys kropp i ett dike och det visar sig att hon bara har varit död i timmar när kroppen påträffas. Den utmärglade kroppen efter Wendy tyder på att hon utsatts för både tortyr och sexuella övergrepp under den tid hon varit försvunnen.

Reportern Stacey Flynn upprörs inte bara av Wendys försvinnande och död. Ilskan bygger upp inom henne när hon tänker på allt våld som kvinnor i USA och resten av världen dagligen utsätts för. I sin vrede skriver hon en artikel som får oanade konsekvenser.

Wendys före detta skolkamrat Alice påverkas också av Wendys död och det våld hon utsatts för. Alice är en intelligent tonåring som alltid varit duktig i skolan, föräldrarna är läkare som flyttat från New York till Haeden.

Det tog mig ett tag att komma in i Cara Hoffmans So Much Pretty. Berättelsen om en ung kvinna som försvinner kanske inte känns så originell när man läser bokens baksida. Men bokens uppbyggnad är vad som skiljer den från andra böcker som behandlar samma ämne. Berättelsen hoppar fram och tillbaka i tiden och mellan olika personer. Vissa kapitel är i jag-form, andra inte. Vissa kapitel är utskrifter av intervjuer eller uppsatser som Alice skrivit i skolan. Wendys försvinnande och död ligger som bakgrund till alltihop men det är hur hennes död påverkat andra runtomkring henne som fokus ligger på. Till en början är det som sagt svårt att hålla reda på alla tidshopp och att försöka foga samman alla berättelserna. Men sedan, när det är knappt hundra sidor kvar av boken, börjar allting falla på plats och till skillnad från många andra böcker jag läst så känner jag här att det faktiskt fanns en mening med bokens uppbyggnad och alla berättelserna i den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s