So many books

bro

Vinterkylan har kommit och det börjar bli hög tid igen. Hög tid att bestämma vilken bok som jag ska träda in i härnäst medan snöflingorna virvlar och yr utanför mitt fönster.

De sista kapitlen i en bok fyller mig nästan alltid med en underlig ambivalens. Tanken, och hoppet, väcks om att snart får jag sätta mig in i en helt ny berättelse och uppleva helt nya saker och jag kan knappt vänta. Samtidigt så vill jag inte släppa taget om den boken jag håller på med. Jag vill dra ut på det, bara lite till. Bli kvar i den världen en stund till. Hur jag än försöker är jag aldrig riktigt redo för slutet.

You know you’ve read a good book when you turn the last page and feel a little as if you have lost a friend. –Paul Sweeney

Jag läser lite långsammare. Men jag kan inte låta bli att gå igenom raderna av böcker i min bokhylla. Kan inte låta bli att fundera på vilken av dem som jag ska krypa upp i soffan med. Snart, väldigt snart. Men inte riktigt än.

Read the best books first, or you may not have a chance to read them all. –Henry David Thoreau

Thoreaus råd låter klokt. Om jag bara visste vilka som var de bästa böckerna. Där i min hylla ser alla lika lockande ut. Hur kan jag möjligen välja vilken som står näst på tur?

Någon gång fanns en tanke på att alla böcker jag inhandlat under bokreorna under åren nu banne mig ska bli lästa. Allihop. Men så kommer februarimånad och så växer högen lite till, år efter år. En annan taktik jag försökte mig på är att läsa dem efter tjocklek. Eller möjligtvis tunnhet. Tunnaste boken först, då borde jag ju kunna ta mig igenom fler böcker. Men så visade det sig inte alls vara.

It is a good rule after reading a new book, never to allow yourself another new one till you have read an old one in between. –C.S. Lewis

Jag önskar att jag kunde ta herr Lewis råd och läsa lite gamla böcker emellan de nya. För det finns många jag skulle vilja läsa om. Men det finns ju så många nya som jag vill läsa också!

Frank Zappa sa det nog bäst: So many books, so little time.

4 comments on “So many books

  1. Carro skriver:

    Fint inlägg 🙂

  2. […] gjorde för ett tag sedan ett inlägg som berörde just detta. Det lite kortare svaret är väl att jag brukar börja fundera på det […]

  3. […] vanliga fall sker min ”planering” ungefär när en bok börjar lida mot sitt slut. Då brukar jag börja fundera över vad som ska följa efter den. Sällan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s