Bokblogssjerka – Betygssättning

Betygssätter jag böcker, undrar Annika i veckans bokbloggsjerka.

Nej, det gör jag inte. Jag har svårt för det där.

På Goodreads så kan jag klicka i deras system, i form av stjärnor. Tror det är fem stjärnor som är max. Men jag sätter i stort sett alltid tre eller fyra stjärnor. Tre betyder för mig helt ok, fyra betyder skitbra. Men för att jag skulle klicka i fem så hade boken behövt vara helt perfekt, perfekt skriven, beröra mig, få mig att älska och hata karaktärerna etc.

För mig är alla böcker så olika, och bra eller dåliga på så många olika sätt, att det helt enkelt inte finns något betygssystem som motsvarar detta. Jag antar att om jag hade haft något siffersystem för det så hade väl varit för att säga något om man bör läsa boken eller bara undvika den helt. Vilket mest känns fel faktiskt.

Tycker helt enkelt att siffror och stjärnor inte säger speciellt mycket om boken. Men det är klart, i kombination med en kort text om vad boken handlar om och vad man tyckte om den, så kan man väl tänka sig att siffror och stjärnor kan ge en snabb bild av om man tyckte boken var bra eller ej och sedan kan ju läsaren själv ta del av vad recensenten skrivit om den.

För att sammanfatta detta något flummiga inlägg: För mig funkar det inte att själv sätta betyg på böckerna, men kan ge en bra uppfattning om vad andra tyckte om en bok, dock i kombination med förklarande text.

Annonser

11 comments on “Bokblogssjerka – Betygssättning

 1. Henrik Johansson skriver:

  För mig hade det känts orättvist och missvisande vilket betyg jag än satt, så jag sätter inte heller betyg.

 2. Lena skriver:

  Det är ju en smaksak hur man vill göra helt enkelt!

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  För mig så funkar betygssättningen som en minisammanfattning men jag behöver också texten för att bre ut mig. Huvudsaken tycker jag är att man gör det som passar en:-)

 4. För mig är det också lite för svårt att få till bra betyg så jag sätter inget.

 5. Linda skriver:

  Jag håller med dig – jag tittar också på stjärnor men är onte helt bekväm med att använda dem själv.

 6. Jag förstår att man kan tycka att det är praktiskt med betyg ibland men det är inget för mig 🙂

 7. Monika skriver:

  För mig är det så att texten jag skriver handlar om vad jag tyckte om de olika delarna i boken och betyget gäller hela läsupplevelsen, så det blir en liten sammanfattning.

 8. TinaO skriver:

  Jag håller med, och just det där med vilket betyg som betyder vad är väl det svåraste. Som du säger är en trea helt ok, men på just Goodreads är det tvåan som betyder helt ok. Nä, jag skippar också betygssättandet, om jag inte är absolut tvungen. Och det händer ju tack och lov sällan… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s