Dark Matter – Michelle Paver

No doubt the journal would, as you suggest, explain much of what happened; but it has not survived, and I cannot ask Jack himself.

Michelle Pavers Dark Matter – A ghost story ( svenska; Evig natt – en arktisk spökroman) är en spökhistoria som utspelar sig i Norges arktiska område. Året är 1937 och den fattige Jack Miller längtar efter en möjlighet att förändra sitt liv och komma bort från sitt utsiktslösa jobb.

Möjligheten visar sig i form av ett erbjudande att ge sig av på en arktisk expedition. Jack tar genast chansen, och trots att expeditionen stöter på förhinder innan de ens har gett sig av från London så kommer de till slut fram till Norge. Därifrån ska expeditionen bege sig till Gruhuken, en ödslig, obebodd plats dit man bara tar sig med båt. Men mörka hemligheter vilar över Gruhuken, befolkningen och besättningen som ska ta dem dit är märkbart rädda för platsen. Men när Jack försöker få fram mer information från kaptenen på skeppet som ska ta dem dit säger han bara undvikande att platsen är otursförföljd.

Den fyra man starka expeditionen lämnas på Gruhuken där de slår upp sitt läger. Men olyckorna kommer snart, och när solen försvinner i den arktiska vintern och dagar och nätter är ett enda mörker får Jack känslan av att det finns något där ute i mörkret. Varför får han en sån obehaglig känsla av det gamla lägret som finns kvar på platsen? Isolationen och mörkret blir allt mer påtagligt och Jack tvingas snart inse att vad han tycker sig se där ute i mörkret inte bara är ett eko av det förflutna som han intalat sig.

Dark Matter ger en stark känsla av klassisk skräck. Boken inleds med ett brev från en forskare av fobiska syndrom, tio år efter att expeditionen gav sig iväg till Norge, och en förfrågan om att få veta mer om vad som egentligen hände under expeditionen. Den största delen av boken består sedan av Jacks dagbok. Mina tankar fördes genast till Frankenstein när jag började läsa den här boken och får ta del av Jacks tankar ute på isen, ute i ensamheten. En av bokens blurbar beskriver den även som” Jack London meets Stephen King”, och jag kan hålla med om det.

Annonser

3 comments on “Dark Matter – Michelle Paver

  1. Monika skriver:

    ”Jack London meets Stephen King”… vilken tur att jag redan köpt boken, då ska jag bara hitta tid till att läsa den också 🙂

  2. […] Dark Matter – a ghost story av Michelle Paver. Året är 1937 och den arbetslöse Jack får chansen att bege sig på en […]

  3. […] 2.Dark Matter – A ghost story av Michelle Paver. Riktigt läskig bok! Och väldigt bra, tyckte jag. Om en expedition till Antarktis. Om att vara ensam i mörkret. Som sagt, mycket läskig! Om jag inte misstar mig så heter boken Evig natt på svenska. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s