Swimming Home – Deborah Levy

When Kitty Finch took her hand off the steerig wheel and told him she loved him, he no longer knew if she was threatening him or having a conversation.

Deborah Levys Swimming Home utspelar sig under en varm sommarvecka i Frankrike 1994 där poeten Joe, hans fru Isabel och deras tonåriga dotter tillbringar sin semester i en hyrd villa. En dag finner de en naken rödhårig kvinna flytandes i villans pool. Den unga kvinnan kliver upp ur poolen. Hon är Kitty Finch, botanist och poet. Och för tillfället hemlös då det har blivit förvirring angående reservationerna. Isabel bjuder genast in den unga kvinnan att stanna i ett av villans många rum.

Swimming Home utforskar karaktärernas liv och relationer och deras hemligheter och hur dessa kommer upp till ytan när en främling med sina egna hemligheter dyker upp. Boken är kort, drygt 150 sidor, och tyvärr känns det som att vi bara skummar på denna yta under läsningens gång. Vi kan ana att det finns så mycket mer som aldrig blir sagt. Vilket gör det inte helt lätt att ta till sig karaktärerna eller att få klarhet i varför de handlar som de gör.

För mig var det språket i boken som gjorde den läsvärd. Stämningsfullt och vackert.

Life is only worth living because we hope it will get better and we’ll all get home safely.

Boken är kortlistad för Man Booker Prize 2012.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s