Vindens skugga

Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog mig med till De bortglömda böckernas gravkammare. Det var en av de första spirande sommardagarna 1945 och vi promenerade genom gatorna i ett Barcelona som låg insvept i askrgråa skyar under en beslöjad sol som rann ut över Rambla de Santa Mónica i girlanger av flytande koppar.

Daniel är tio år när hans fader tar med honom till De bortglömda böckernas gravkammare, en hemlig plats i staden där böcker som håller på att falla i glömska samlas in och bevaras.

”Det är tradition att första gången man kommer hit måste man välja ut en bok, vilken som helst, adoptera den och ansvara för att den aldrig försvinner, att den alltid ska leva vidare. Det är ett mycket viktigt, livslångt åtagande”, förklarade pappa.

Daniel väljer boken Vindens skugga av Julián Carax, en ung man vars böcker inte sålde särskilt väl, får han snart veta. Men Daniel förälskar sig genast i Vindens skugga och det dröjer inte länge förrän en excentrisk antikhandlare i staden hör talas om att Daniel har boken och erbjuder sig att köpa den från honom. För det går inte längre att få tag i Julián Carax böcker, de förstördes alla i en brand i det lagret där de bevarades och de som redan hade sålts försvann på mystiska sätt från sina ägare.

Men Daniel vägrar att skiljas från boken och den förblir i hans ägo under åren. Senare, när han blivit en ung man, dras han åter igen in i det mysterium som omsveper boken och dess författare. Utanför hans hus står en mörk figur, förklädd och dold i natten. Som en karaktär ur Carax roman. Snart sugs Daniel längre in i mysteriet och likheterna mellan hans eget och Carax liv kommer han att upptäcka är många. Daniel börjar nysta i mysteriet med Julián Carax och möter en rad personer som tillsammans väver samma Julián Carax liv för honom med sina berättelser om författaren som de alla kände på ett eller annat sätt.

Carlos Ruiz Zafóns Vindens skugga är ett riktigt äventyr fylld med olycklig och fördömd kärlek, besatthet och ondska där ett barns favoritbok får all den betydelse man hoppades och trodde att ens favoritbok hade när man var barn. En av de bästa böckerna jag läst i år, och en bra roman att följa upp Rebecca med som jag läste förra veckan.

Ok, nu när jag för en gång skull varit väldigt positiv om en bok så är det faktiskt några saker som störde mig i boken också som jag bara vill nämna (för jag kan inte låta bli och jag uppskattar mer att försöka se vad som var dåligt, eller mindre bra, med en bok än vad som var bra med den).

Daniel och Tómas vänskap. Man får aldrig känslan för att den var så stor som Daniel hela tiden säger i boken. Och det är helt enkelt för att man aldrig får läsa om de två tillsammans förrän efter att deras barndomsvänskap redan börjat blekna.

Alla olika personer som återberättar historien om Julián Carax liv. Dels så finns det en del kapitel som är helt kursiverade, vilket jag bara tycker är jobbigt att läsa. Dels så sitter vissa av de här personerna inne med alldeles för mycket kunskap och vetande. Som när Nuria berättar att en viss man svärfar äntligen kan dö i frid på sjukhuset där han ligger, för nu vet han att svärsonen är död och inte kan skada hans dotter. Men Nuria själv har, såvitt vi vet, aldrig träffat denna svärfadern eller hans dotter, bara den döde mannen i fråga. Så varför skulle hon överhuvudtaget känna till detta om hans fru och svärfar? Sånt stör mig lite.

Jag får ändå påpeka att jag stör mig relativt lite på dessa sakerna, bokens goda sidor väger upp för dem och jag väljer att helt enkelt acceptera att Nuria hade världens bästa minne, eller så kanske hon valde att brodera ut lite bara. Jag tror i alla fall att jag kommer gå rätt på nästa del, Ängelns lek, som står och väntar på mig i bokhyllan bland alla mina bortglömda böcker.

Annonser

One comment on “Vindens skugga

  1. […] Ängelns lek återvänder vi till det Barcelona Carlos Ruis Zafón gav oss i Vindens skugga. Men nu är det den unge författaren David Martín vi får följa. David skriver, i likhet med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s