The White Lie – Andrea Gillies

My name is Michael Salter, and I am dead; dead, that much I know for sure. All the rest of it – all of that I can only speculate about.

Andrea Gillies The White Lie utspelar sig i Skottland, på familjegodset Peattie. En varm sommardag drunknar den 19-årige Michael i sjön som tillhör godset. Men Michaels ande finns kvar i skogarna runt godset och sjön, och det är han som berättar om sin egen död och alla de lögner och halvsanningar familjen har spunnit runt den.

När Ursula, Michaels moster, ung men alldeles för barnslig för sin ålder, rusar in i huset och säger att det är hon som dödat honom den där varma sommardagen så sluter familjen upp och kommer fram till att det är bäst att säga att Michael helt enkelt har gett sig av. Vad som egentligen hände vet de inte. Men de är alla överens om att Ursulas extrema vattenfobi har varit avgörande och lett till hennes handlande som måste ses som självförsvar.

Men Michaels död är inte den enda tragedin familjen har fått utstå. Ursulas fyraårige lillebror Sebastian drunknade också i sjön.

The White Lie är en släktkrönika, en berättelse om en gammal familjs förfall och deras lögner för att skydda sig själva. Om hur deras lögner och halvsanningar spänner över decennierna och formar deras liv.

Denna boken hade passat perfekt in i tematrion för några veckor sedan då temat var vatten. Perfekt sommarläsning.

Jag gillade boken. Gamla släkter med lögner på gamla skotska gods, vad kan gå fel? Trots att boken berättas av Michael från andra sidan graven kan jag ändå inte låta bli att undra om han verkligen är död när familjen börjar tvivla på vad som egentligen har hänt.

Annonser

4 comments on “The White Lie – Andrea Gillies

  1. Leah Alexandra skriver:

    Spännande! Är den så bra skriven som jag tror att den är? (Om det ens går att besvara en sådan subjektiv fråga.)

    • fiberglasodin skriver:

      Haha, ja det var inte en helt lätt fråga att besvara! Men jag tyckte att den var bra skriven, det enda jag uppfattade som lite problematiskt var väl att det kunde vara svårt att hålla reda på alla karaktärerna, för det är en ganska stor familj det handlar om och det är mest kvinnor i den. Plus att tillbakablickarna utspelar sig på olika tidsplaner, så det blir lite mycket att hålla reda på ibland. Men annars tyckte jag att den var riktigt bra. Kan störa mig på berättelser där det finns mycket lögner, men inte denna gången.

  2. […] Börjar med en bok som jag läste väldigt nyligen, nämligen Andrea Gillies The White Lie. Den 19-årige Michael drunknar under oklara omständigheter i sjön vid familjens stora hus. Det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s