Bokbloggsjerka 13-16 juli

Så var det fredag igen, och här sitter jag med ett glas vin och veckans bokbloggsjerka. Denna veckan frågar Annika: Recenserar du alla böcker du läser?

Mitt svar blir ett mnja. Eller nä. Om nu alla betyder alla, så nej. Eftersom jag pluggar läser jag en hel del kurslitteratur. Jag har tänkt flera gånger att jag ska lägga upp recensioner om de böckerna på bloggen, speciellt eftersom de böckerna brukar handla om böcker (när jag läste Förlag och bokmarknadskunskap), så det kändes som att de kunde vara av visst intresse för bokälskare. Men de där recensionerna brukar aldrig bli av. Blir lite för mycket skola över boken, antar jag. Dels så brukar utläsningen av boken sammanfalla med tenta, dels så är det en annan sak att läsa något för att man måste läsa det och läsa något för att man vill läsa det. Men det har faktiskt hänt att jag har recenserat en bok jag använde mig av för kandidatuppsatsen.

Sen så läser jag en hel del böcker i research syfte för mitt egna skrivande, och de känns väl inte alltid så jättespännande att skriva en recension om. Senast satt jag och läste igenom en bok om vapen och rustningar genom tiderna. Jag vet inte, känns bara inte som att det hade blivit så spännande att skriva om. Men hade jag kommit över en bok som kändes väldigt inspirerande och gav en god bild av vad den nu kan ha handlat om och om den kändes som något man läser för nöjes skull, då hade jag kunnat tänka mig att skriva en recension.

Jag har nog faktiskt bloggat om varje skönlitterär bok jag har läst sedan jag började blogga. Jag ställer mig liksom in på att jag ska skriva en recension (eller något liknande) så fort jag börjar läsa en bok nu för tiden. Och ett av skälen till att jag började blogga var att jag ville träna upp mitt skrivande om böcker. Så då är det bara att bita ihop även om man tyckte boken var tråkigt, dålig etc.

Jag har även bloggat om böcker jag från början inte tänkt blogga om, som My quiet of gold för ett tag sen som var boken för en konstutställning. Men uställningen och boken kändes båda så inspirerande att jag kände att jag absolut ville blogga om dem.

Jag har dessutom min alldeles egen ”backlist”, böcker jag har läst innan jag började blogga och tänker att jag ska recensera en dag. Vi får väl se om det blir av.

Annonser

15 comments on “Bokbloggsjerka 13-16 juli

 1. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag har också funderat på allt det där man läste innan man bloggade, om man borde försöka skriva nåt om de böckerna också.

 2. Carro skriver:

  Jag recenserar inte alla böcker osm jag läser, bara om jag tycker att de är riktigt bra,,,,typ…

 3. ladywindermere83 skriver:

  Jag som nyss startade min blogg var tvungen att sätta gränser för mig själv. Detta innebär att inga böcker som lästs innan bloggen kom till kommer upp på bloggen. Om jag nu, mot förmodan, skulle läsa om någon av dem. (Är inte ett stort fan av att läsa om…)

  • fiberglasodin skriver:

   Jag har börjat läsa om mer på senaste tiden, men var aldrig så mycket för det innan.

   Angående att blogga om böcker man tidigare läst så tycker jag att det är skönt att ha dem om det blir för långa uppehåll mellan inläggen på bloggen. Alltså om jag inte hinner läsa så mycket nytt under en period. Vilket händer en del då jag har mycket annat att läsa för studierna.

   • ladywindermere83 skriver:

    Kan tänka mig att det blir ett litet stressmoment när man inte har skrivit något i bloggen på ett tag och då kan det vara bra att ha något att falla tillbaks till. 🙂

 4. Monika skriver:

  Det är ju ganska många böcker man läst, innan man började blogga. Men det hade varit kul att ha sin samlade ”litteraturskatt” på bloggen 🙂

  • Annika (@alkbse) skriver:

   Jag gjorde ett försök att skapa en lista över böcker jag hade läst innan jag började blogga för fyra år sedan. Jag var dock tvungen att ge upp eftersom jag har läst så otroligt många böcker att jag omöjligt kan komma ihåg allihop.

   • fiberglasodin skriver:

    Ja, jag tänkte nog mer på de böckerna jag läste tiden innan jag började blogga. Att försöka komma ihåg alla böcker jag läst och försöka skriva om dem hade blivit ett enormt arbete 🙂

 5. När jag precis startade min blogg för några månader sen så skrev jag både om böckerna jag läste ”nu” och böcker jag hade läst innan – för jag ville att det skulle fyllas på lite snabbt och bli lite att bläddra runt bland för den som kom till bloggen. Men det har jag lagt av med nu – har fullt upp med att blogga om böckerna jag läser nu. Fast om jag läser en bok nu och har läst en tidigare bok i samma serie, eller kanske en annan bok av samma författare jag vill jämföra med så skriver jag in dem också när jag ändå håller på.

  • fiberglasodin skriver:

   Jag har heller inte riktigt haft tid att ta tag i de gamla böckerna. Men samtidigt så läser jag så mycket för skolan så jag har inte tid att läsa så mycket skönlitteratur som jag skulle vilja. Då kan det vara skönt att kunna dra till med någon gammal bok på bloggen så att det inte blir för långt uppehåll mellan inläggen.

   Och precis som du så blir det ofta så att jag skriver om andra delen i en serie och läste den första innan jag började blogga. Då brukar jag slänga in båda i samma recension.

 6. Linda skriver:

  Jag bloggar också om alla böcker jag läser men det är segt ibland, särskilt när det är böcker som ingår i serier. Det är svårt att inte spoila!

  • fiberglasodin skriver:

   Ja det kan vara klurigt när man skriver om senare delar i serien. Jag sitter alltid med dilemmat om jag ska sätta ut en spoiler-varning eller inte. Men brukar försöka göra det klart tidigt att det är en senare del i serien jag skriver om och hoppas på att folk förstår att saker kan avslöjas då och helt enkelt inte läser om de inte vill veta.

 7. Jag har också funderat på hur jag ska göra med kurslitteratur. I och med att jag pluggar litteraturvetenskap blir det ju en del skönlitteratur, och det skriver jag om. Kortare utdrag ur böcker och andra fackböcker skriver jag dock inte om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s