The Other Hand – Chris Cleave

Ännu en gång har baksidestextsförfattarna varit framme och översålt en bok. Chris Cleaves The Other Hand (sv. Little Bee) fick priset Best Blurb 2010. Och visst, jag blev nyfiken på boken när jag läste baksidan.

”We don’t want to tell you what happens in this story. It is a truly special story and we don’t want to spoil it. Nevertheless, you need to know enough to buy it so we will just say this: This is the story of two women. Their lives collide one fateful day, and one of them has to make a terrible choice. Two years later, they meet again — the story starts there… Once you have read it, you’ll want to tell your friends about it. When you do, please don’t tell them what happens either. The magic is in how it unfolds.”

Men så här med facit i hand känns det mest som en marknadsföringsploj. Texten hade kunnat sitta i princip på vilken bokbaksida som helst, om man bara bytte ut de tre meningarna som faktiskt beskriver bokens handling. Även om berättelsen är både viktig och tankeväckande så känner jag inte att det finns några skäl till att man inte skulle kunna berätta mer ingående om vad som händer i boken utan att det på något sätt skulle förstöra boken för näste läsare. Efter att jag har läst den här texten förväntar jag mig några genialiska och unika stilistiska drag av Cleave. Men hur berättelsen utvecklar sig känns inte alls speciellt originellt eller oväntat. Därför blir jag besviken.

Men det betyder inte att boken är dålig eller inte värd att läsas. Tvärtom tycker jag både att den är viktig och i hög grad värd att läsas. Vacker och sorglig om två kvinnors mod.

Jag kommer nu att berätta för er vad boken handlar om. Vill ni följa baksidestextens råd så bör ni i så fall sluta läsa här.

Sarah och hennes make Andrew reser till Nigeria – där en oljekonflikt pågår – på en gratissemester för att reparera sitt havererande äktenskap. Men utanför turistortens murar träffar de Little Bee och hennes syster på en strand. De två unga flickorna jagas av soldater och deras korta möte med Sarah och Andrew får ödesdigra konsekvenser.

Väl hemma i England igen försöker Sarah och Andrew att glömma vad som hände där på stranden. Men Afrika gör sig ständigt påmint. Ärren från deras möte på stranden är fortfarande alldeles för synliga, på fler sätt än ett.

The Other Hand är en bok om globalisationen och om hur vi alla lever i samma värld och påverkas även av händelser på andra sidan jordklotet. Om hur vi måste leva med konsekvenserna av de bekvämligheter vi har blivit vana vid. Om hur vi inte kan förvänta oss att det inte kommer att krävas uppoffringar. Allt har sitt pris, som man säger. Detta blir tydligt i Sarah och Little Bees fall.

Men boken handlar framförallt om mod. Modet att stå för sitt liv och vara villig att betala priset för det.

Tydligen är en filmatisering på gång, med Nicole Kidman som Sarah.

Annonser

One comment on “The Other Hand – Chris Cleave

  1. […] The Other Hand av Chris Cleave. Den mest irriterande baksidestext någonsin har denna bok. Handlar om två kvinnor vars liv kolliderar och ett fruktansvärt val måste göras, vad som händer sedan, får man inte lov att avslöja. Enligt bokens baksida åtminstone. Följ länken till mitt tidigare inlägg om boken om du vill veta mer. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s