White Cat/Red Glove av Holly Black

I somras lade jag tassarna *winkwink* på Holly Blacks serie The Curse Workers (på svenska Berörarna). Vanligtvis brukar jag inte läsa ungdomsböcker, men seriens första del, White Cat (på svenska Den vita katten) tilltalade mig av någon anledning. Ok, jag erkänner, det var omslaget än en gång som lockade mig. Jag gillar den där nötta looken på böcker. Dessutom kändes det som att jag sprang på boken så fort jag satte foten i en bokhandel, så till slut gav jag upp och köpte boken. Och jag får erkänna att jag gillade den.

I might be a member of my family, but I am always going to be an outsider.

Cassel Sharpe kommer från en familj där alla är magiker – eller berörare som de kallas. Problemet är att användandet av magi är olagligt och de övriga medlemmarna av Cassels familj har sjunkit allt längre in på brottets bana. Båda hans bröder arbetar för maffian, likaså gjorde hans morfar en gång i tiden. Modern sitter bakom lås och bom då hon använt sina förmågor till att lura av män deras pengar. Men det är inte bara Cassels avsaknad av magi som skärmar av honom från resten av sin familj. För tre år sedan dödade han sin bästa vän Lila, som även råkar vara maffiabossen Zacharovs dotter. Sen dess försöker hela familjen glömma att det någonsin hände och hoppas på att Zacharov aldrig får reda på vad hans dotter egentligen råkade ut för.

Den utanförskap och frustration Cassel känner för tankarna till Holden Caulfield från J.D. Salingers Räddaren i nöden (org. Catcher in the Rye). Samma slags cynisism finns hos båda karaktärerna och den distansierar dem från skolkamrater och föräldrar. Och varken Cassel eller Holden är en helt pålitlig berättare. Något som Cassel inte har något emot att erkänna:

Luckily, if there is one thing I’m good at, it’s faking and lying.

Även om Cassel kanske inte alltid är helt pålitlig så är Holly Blacks värld ändå lätt att acceptera och ta till sig. Vi kanske ifrågasätter Cassel, men berörarnas och magins plats i världen faller sig naturligt.

Boken ger oss snabbt en uppfattningom magikernas roll i världen. ”You don’t care that workers are being round up and shot in South Korea? And here in the U.S they’re being forced into what’s basically indentured servitude for crime families?” frågar en av studenterna på Cassels skola upprört då han inte vill vara med i den stödorganisation som främjar för att utövandet av magi ska legaliseras. Magi och magikernas situation knyts samman med flera händelser och företeelser som säkert väcker associationer hos de flesta och vi förstår att magikerna är en marginaliserad grupp.

Oron för att bli berörd är påtaglig; alla måste bära handskar. En obehandskad hand sätter skräck i folket. Och från radion strömmar kärleksballaderna ut om folk som blivit berörda och fått sina hjärtan krossade.

Även White Cat  är en sån där bok som är lite lurig att skriva om, det är lätt att avslöja för mycket. Så jag lämnar det där. Men jag kan tillägga att efter att ha läst seriens andra del, Red Glove (ännu inte utkommen på svenska, gissar att titeln blir Den röda handsken), så gillar jag fortfarande serien och kommer införskaffa fortsättningen av den när den väl kommer ut.

Annonser

4 comments on “White Cat/Red Glove av Holly Black

 1. […] White Cat (Den vita katten) av Holly Black (sedärja! fick in en färg även i författarnamnet). Cassel […]

 2. ilenna skriver:

  hej, har du någon koll på när den tredje boken kommer ut på svenska? jag har alldeles snart läst ut tvåan och var säker på att trean fanns, men dessvärre verkar det ju inte så 😦

  • fiberglasodin skriver:

   Tyvärr inte. Tittar man på hur lång tid det har tagit för de tidigare böckerna att översättas så har det tagit ca 4-6 månader efter att det engelska orignalet publicerats. Och Black Heart, som tredje delen heter publicerades i april i år, så den svenska översättningen borde väl komma snart kan man tycka. Testa att maila Wahlströms förlag annars och fråga dem, det är de som ger ut boken.

 3. ilenna skriver:

  jo jag försökte att maila till wahlströms och fråga, men det fanns ingen mail-adress eller kontaktuppgifter överhuvudtaget tyvärr :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s