Blackout av Connie Willis

Läste ut Connie Willis Blackout sent igår kväll. Berättelsen utspelar sig till en början i Oxford år 2060. Tidsresor är nu möjliga och detta skulle man kunna tro medför en mängd möjligheter. Men tidsresandet tycks endast utnyttjas av historikerna och de som studerar historia vid universitetet. Boken följer fyra av dessa studenter som inför sina uppsatser skickas tillbaka till olika tidpunkter och platser under andra världskrigets England för att göra research. Jag måste erkänna att som student själv så lockar tanken på att man skulle kunna åka tillbaka i tiden och utföra observationer inför sitt uppsatts skrivande. Kanske åka iväg till självaste Oxford och sitta och tjuvlyssna på the Inklings och lyssna på Lord of the rings och Narnia ta form.

Men tillbaka till Blackout. Boken känns helt ok att läsa, personerna är tillräckligt intressanta och man får en bra bild av hur livet under Blitzen var för londonborna. Problemet är bara att man vet från början att något kommer att gå fel med tidsresorna. Och det tar hela boken för karaktärerna att inse detta. Vilket gör att Blackout känns som en väldigt lång startbana till All clear, uppföljaren. Willis blir lite för övertydlig ibland tycker jag. Först hamnar en karaktär vid fel plats och tid, sen den andra, sen nästa… vi förstår att det har gått fel utan att vi behöver uppleva samma sak igen genom varje karaktär. Det blir lite två steg fram ett steg tillbaka över det hela. Aldrig har jag träffat några karaktärer tidigare som lyckas feltolka så många saker; det blir lite tjatigt.

Trots detta kommer jag nog att ta mig an All clear också. Måste ju trots allt få veta hur det slutar. Även om Blackout kan kännas lite för utdragen för sitt eget bästa så tycker jag att Willis gör ett riktigt bra jobb med att få tidsresor att verka helt naturligt. Man skulle kunna tro att det skulle vara mycket mer sci-fi känsla över boken, men allt presenteras på ett så naturligt sätt att man knappt stannar upp och reflekterar över att tidsresande faktiskt inte är möjligt.

Annonser

3 comments on “Blackout av Connie Willis

  1. […] och sista delen i Connie Willis hm… duett? duo? – serie i två delar. Första delen hette Blackout. Handlar om historiker som studerar vid Oxford universitet i framtiden och för att utföra […]

  2. […] Willis All Clear fortsätter där Blackout slutade. Historikerna och tidsresenärerna Polly, Eileen och Mike är fortfarande strandsatta i […]

  3. […] Blackout av Connie Willis. Utspelar sig i framtiden då tidsresor är möjliga. Vid Oxfordsuniversitet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s